Lästid på artiklar

Ofta ser man hur många delningar, eller när ett inlägg blivit gjort på bloggar och sajter. Nu kan man även se en beräknad lästid, det vill säga om artikeln kommer ta 1 eller 10 minuter att läsa igenom. Detta var något jag såg nyligen och det förefaller intressant att börja tänka på hur man skulle kunna utveckla denna idé.

För hur många gånger har man inte öppnat en sida och börjat läsa tappert för att ge upp när man märker att det kommer ta längre än ett par minuter?

Då kan man istället bokmärka artiklar direkt för senare läsning utan att behöva scrolla sidan ned för att bedöma artikeltypen.

I tidningsvärlden och i TV så har man redan ramarna satta. Man vet hur programmen är upplagda med reportage och reklampaus. Man vet hur ett magasin är uppbyggt och kan bläddra igenom i egen takt och välja ut det man vill läsa. Webben är mer brokig och blandad, här vet man inte riktigt var man hamnar för länkarna är så många.

Det är ju som känt viktigt att ha bra rubriker och att ha beskrivande länkar för att man vill direkt förmedla var användaren ska förvänta sig att hamna vid ett klick. Det borde då vara väldigt användbart att förmedla om texten (eller videolängden till exempel) bakom länken är ett kort klipp/en notis eller ett djuplodande reportage, mer anpassat för paddläsning/-tittande.

1 thought on “Lästid på artiklar”

  1. Hej! Det här är en kommentar.
    Gör så här om du vill radera en kommentar, logga in och visa kommentarerna till inlägget. Där kan du välja om du vill redigera eller radera dom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *